Τι είναι η κάνναβη
Η κάνναβη είναι ένα ανθοφόρο, ετήσιο και δίοικο φυτό. Όταν τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη παράγονται σε διαφορετικά φυτά, τα φυτά αυτά ονομάζονται δίοικα (π.χ. φιστικιά). Τα διοικά φυτά γενικά σπανίζουν.
Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες κάνναβης, όλα τα φυτά έχουν την ίδια ανατομία. Η γνώση της ανατομίας της κάνναβης, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατανόηση της ίδιας της συμπεριφοράς του φυτού.
Ανατομία του φυτού της κάνναβης
Η εμπορική κάνναβη προέρχεται από θηλυκά είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από μακριά κοτσάνια και μεγάλα φύλλα. Το φυτό περικλείεται σε μπουμπούκια, τα οποία συναντώνται σε μια κόλα στην κορυφή του λουλουδιού.
Τα τριχομίδια της κάνναβης, είναι μια επίστρωση, που καλύπτει το φυτό και περιέχουν τόσο τερπένια όσο και κανναβινοειδή, όπως είναι η κανναβιδιόλη (CBD)
Ρίζες
Το ριζικό σύστημα της κάνναβης βρίσκεται εντελώς κάτω από το έδαφος. Μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν όσο είναι ολόκληρο το φυτό, προκειμένου να καταφέρει να έχει πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα. Οι ρίζες είναι λευκές και περιέχουν ‘τρίχες’, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση νερού και θρεπτικών ουσιών. Όταν οι ρίζες είναι καφέ, αυτό είναι ένδειξη πως το φυτό δεν είναι υγιές και έχει κάποιο πρόβλημα.
Οι κύριες λειτουργίες των ριζών είναι:
- H σταθεροποίηση του φυτού στο έδαφος
- H απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών ουσιών
Βλαστός
Το κοτσάνι επιτελεί την κύρια λειτουργία της μεταφοράς νερού και θρεπτικών ουσιών μέσω του φυτού. Επιπλέον, του επιτρέπει να παραμείνει σε όρθια θέση και να είναι σε θέση να στηρίξει το βάρος των κλαδιών και των λουλουδιών.
Το μήκος του κοτσανιού μπορεί να κυμαίνεται από 0,2 έως 6 μέτρα, αν και συνήθως δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό, το κοτσάνι του φυτού να είναι στέρεο, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει το βάρος του φυτού και να μεταφέρει σωστά τα θρεπτικά συστατικά.
Φύλλα
Τα φύλλα της κάνναβης έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό σχήμα. Είναι παλαμοειδή (δηλαδή σε σχήμα παλάμης) με πριονισμένα περιθώρια. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός των φύλλων, φθάνοντας στο μέγιστο, που είναι 13. Όσο περισσότερα φυλλαράκια έχουν τα φύλλα, τόσο πιο υγιές είναι και το φυτό.
Τα φύλλα εκπληρώνουν πολύ σημαντικές λειτουργίες στο φυτό, καθώς είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων, για την φωτοσύνθεση και την εφίδρωση.
Τα κύρια μέρη των φύλλων είναι τα εξής:
- Ακτίνα – Πρόκειται για την επάνω πλευρά του φύλλου, η οποία δέχεται άμεσα το φως και έχει ένα φωτεινό πράσινο χρώμα
- Φάκελος – Η κάτω πλευρά του φύλλου, η οποία έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα
- Μίσχος – Πρόκειται για την γωνία, η οποία ενώνει το φύλλο με τον βλαστό
- Stipule – Το συμμετρικό παράρτημα των φύλλων που βρίσκεται στη βάση του μίσχου
- Φυλλάριο / Φυλλαράκι – Κάθε ξεχωριστό τμήμα του φύλλου. Η κάνναβη έχει ένα σύνθετο φύλλο επειδή απαρτίζεται από πολλά μικρά φυλλαράκια
- Αγγειακό σύστημα – Αυτά είναι τα νεύρα των φύλλων και μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά μέσω αυτών
Άνθη
Τα άνθη είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του φυτού. Στην κάνναβη, τα μπουμπούκια/σπόροι που καταναλώνονται, είναι τα άνθη των θηλυκών φυτών και το λουλούδι είναι το αναπαραγωγικό όργανο του φυτού, το οποίο είναι επικονιασμένο (γονιμοποιημένο) από τον άνεμο. Στην κάνναβη, υπάρχουν 2 τύποι λουλουδιών:
- Τα αρσενικά άνθη – Είναι διακλαδισμένα και έχουν στήμονες, όπου βρίσκεται η γύρη που χρησιμοποιείται, για την γονιμοποίηση των θηλυκών λουλουδιών
- Τα θηλυκά άνθη – Τα θηλυκά άνθη έχουν μόνο ύπερο. Ο ύπερος αποτελείται από το στίγμα, τον στύλο και την ωοθήκη
Τα μέρη των θηλυκών ανθών είναι τα εξής:
- Ουρά – Είναι το μπουμπούκι στο τέλος του φυτού και είναι επίσης γνωστός ως μάτι. Στην κορυφή του φυτού είναι ο κορυφαίος οφθαλμός.
- Δισκοπότηρο – Συνήθως έχει σχήμα δακρύων και είναι εκεί όπου βρίσκονται οι ωοθήκες. Έχει υψηλές συγκεντρώσεις τριχωμάτων που περιέχουν THC και άλλα κανναβινοειδή
- Ύπερος – Μικρές τρίχες που βρίσκονται στο δισκοπότηρο. Στην αρχή τους έχουν λευκό χρώμα και καθώς ωριμάζει το φυτό, γίνονται κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα ή καφέ
Τριχίδια – Είναι οι μικροσκοπικοί αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της ρητίνης των λουλουδιών. Βρίσκονται κυρίως στο λουλούδι, αλλά εντοπίζονται επίσης, σε μικρότερο βαθμό, στα φύλλα και τους μίσχους. Τα τριχίδια περιλαμβάνουν κανναβινοειδή και τερπένια